سیمانکاری-بتن ریزی

چند توصیه برای بتن ریزی در زمستان

سیمانکاری-بتن ریزی


بتن در دماهای بسیار پایین مقاومت بسیار کمی کسب می کند تا وقتی میزان اشباع بودن بتن در اثر عمل آبگیری به اندازه کافی کاهش نیافته باشد ، لازم است که بتن تازه در برابر آثار ویرانگر یخ زدگی محافظت شود. با پیاده سازی اقدامات احتیاطی لازم، می توان بتن ریزی را در سرتاسر ماه های سرد سال با اطمینان خاطر ادامه داد.

 

به چه هوایی، هوای سرد گفته می شود؟

طبق استاندارد ACI603 هوای سرد به هوایی اطلاق می شود که بیش از سه روز متوالی شرایط زیر را داشته باشد:
۱)میانگین دمای هوای شبانه روز کمتر از ۵+ درجه سانتیگراد باشد.
۲) در نیمی از ساعات شبانه روز دمای هوا از۱۰+ درجه سانتیگراد بالاتر نرود.

 

بیشتر بخوانید : نحوه ی محاسبه ی قیمت اجرای آرماتوربندی


بتن ریزی در شرایط دمای بالاتر از ۵+ درجه سانتیگراد

در این شرایط باید آمادگی لازم جهت یخبندان در محیط کارگاه دیده شود. در این حالت اگر گیرش خمیر سیمان صورت نگرفته باشد، یخ زدگی رطوبت داخلی بتن، باعث افزایش حجم آب و انبساط حجمی بتن و ترک خوردگی آن می گردد. در زمانی که احتمال یخبندان، دقیقا چند ساعت پس از بتن ریزی وجود دارد باید از مواد ضد یخ که دارای ترکیبات زودگیرکننده است، استفاده نمود. استفاده از مواد زود گیر موجب تسریع در گیرش خمیر سیمان و مقاومت در برابر افزایش حجم یخ می گردد. نباید فراموش کرد که همواره دمای بتن ریخته شده با استفاده از امکانات متفاوت گرمایشی باید در نقطه ای بالای ۵+ درجه سانتیگراد حفظ گردد تا واکنش شیمیایی سیمان و آب ادامه یابد و مقاومت لازمه حاصل گردد.


بتن ریزی در شرایط دمای زیر ۵+ درجه سانتیگراد

در دمای کمتر از ۵+ درجه سانتیگراد نباید بتن ریزی کرد مگر اینکه تدابیری سنجیده شود که در تمام شرایط درجه حرارت بتن همواره بالاتر از ۵+ حفظ گردد. در دماهای نزدیک صفر، عمل هیدراسیون بسیار کند صورت می گیرد. بطوریکه با یخ زدن آب در صفر درجه، این واکنش متوقف می گردد. بنابراین با باز کردن قالب مشاهده میشود بتن به علت اینکه خمیر سیمان تشکیل نشده است به راحتی خرد می شود. توجه داشت که بکارگیری ضد یخ، از یخ زدن رطوبت درونی بتن جلوگیری می کند اما اگر بتن ریخته شده پس از عملیات بتن ریزی به حال خود رها شود، رطوبت درون آن یخ نمی زند اما چون دمای آن کمتر از ۵+ درجه سانتیگراد است واکنش شیمیایی سیمان و آب بسیار کند می شود و به همین خاطر بتن ضایع می گردد و دارای مقاومت خیلی کمی خواهد شد.

پس در زمستان در هر شرایطی باید پس از بتن ریزی نسبت به عمل آوری بتن مبادرت ورزید نکته مهم دیگر اینکه چون هوای سرد نسبت به هوای گرم دارای رطوبت کمتری است بتن های ریخته شده در شرایط محیطی سرد به عمل آوری و مراقبت بیشتری نیازمند است.


ویژگی های ضد یخ مناسب برای بتن

ضد یخی برای بتن مناسب است که علاوه بر کاهش نقطه انجماد آب داخل بتن به عنوان یک تسریع کننده در گیرش و رشد مقاومت سنین اولیه بتن عمل نماید. باید توجه داشته باشید در پروژههایی که در زمان بهره برداری بتون امکان خوردگی وجود دارد یا دارای ویژگیهای زیر هستند از ضدیخ کلردار استفاده نشود.

۱- بتن های پیش تنیده که در آنها از آلومینیوم و گالوانیزه استفاده شده است.

۲-بتن هایی که در تماس با آب یا خاک سولفاته هستند.

۳- بتن هایی که سنگدانه های آنها مستعد واکنش قلیایی هستند 

در این موارد از ضد یخ هایی که بر پایه دیگر مواد مثلا نیترات ساخته شده است، استفاده گردد.

 

چند توصیه برای بتون ریزی در زمستان

حال برا اینکه بتوانیم در زمستان بتن ریزی مناسب و مطمئنی داشته باشید بهتر است که نکات زیر را رعایت کنید:

۱- استفاده از سیمان با مقاومت زودرس
۲- استفاده از ضد یخ مناسب
۳- سطوح قالب ها و آرماتور ها را از یخ و برف بزدایید و در صورت لزوم آنها را گرم نمایید تا حداقل دمای ۲+ درجه سانتیگراد را داشته باشد.
۴- در درجه حرارت ۵+ و بالاتر پس از استفاده از مواد ضد یخ، بتن را کاملا با استفاده از پوشاننده های مناسب (برزنت،نایلن،...) بپوشانید و محیط را گرم نگهدارید تا در شب بتن دچار ترک خوردگی نشود.
۵- در شرایط دمایی زیر ۵+ با گرم کردن سنگدانه ها، قالبها و آب (به ترتیب) دمای بتن را در حین کار بالای ۵+ درجه نگهداشته و سپس بتن را با پوشش مناسب گرم نگهدارید.
۶- مصالح مصرفی جهت ساخت بتن را در معرض وزش باد و هوای سرد قرار ندهید.

 

تلخیص: http://vista.ir

« قبلی مطالب دیگر بعدی »